ЦЕНТЪР ЗА АКАДЕМИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СОФИЯ

Центърът за академични изследвания София (ЦАИ) е независима институция с нестопанска цел, създадена за популяризиране на съвременни академични стипендии и сътрудничество в областта на хуманитарните и социални науки. Прочети повече »
«Февруари 2020»
MoTuWeThFrSaSu
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИИ “ПФОРЦХАЙМЕР” за утвърдени български учени

31 Март 2020

КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИИ “ПФОРЦХАЙМЕР”ЗА УТВЪРДЕНИ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ
КЪМ ПРОГРАМА ADVANCED ACADEMIA НА ЦЕНТЪР ЗА АКАДЕМИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
 

в областта на хуманитарните и социалните науки

 

PFORZHEIMER SENIOR FELLOWSHIPS IN ADVANCED ACADEMIA PROGRAMОснован през 2000 г. с подкрепата на европейски научни институции, Центърът за академични изследвания (ЦАИ) / Centre for Advanced Study Sofia (CAS) е независима научна организация със силна международна и интердисциплинарна ориентация, чиято основна цел е подпомагането и развитието на социалните науки и хуманитаристиката в България и региона като осигурява институционални и финансови ресурси за професионалната и академична квалификация, израстването и пълноценната реализация на млади и утвърдени учени от тези научни полета.

ЗА ПРОГРАМАТА:Стипендиантската програма има за цел насърчаването на научните изследвания на най-високо ниво, техния международен трансфер, академичен и обществен резонанс. Стипендиите са предназначени за утвърдени български учени от областта на хуманитарните и социалните науки. Дисциплинарни, методологически и тематични ограничения по отношение на проектните предложения не са приложими. Решаващи за селекцията са академичните качества на кандидата и на проекта.

Стипендиантите ще имат достъп до електронни и библиотечни ресурси и ще бъдат пълноценно интегрирани в редовните изследователски семинари и дискусии по текущите програми на Центъра за академични изследвания.

ЗА СТИПЕНДИИТЕ “ПФОРЦХАЙМЕР”: Стипендиите за утвърдени български учени (Pforzheimer Senior Fellowships) се финансират и носят името на американския филантроп г-н Карл X. Пфорцхаймер III, библиофил и спомоществовател на Центъра за академични изследвания София. Центърът предоставя:

  • Три 5-месечни стипендии на утвърдени български изследователи и преподаватели в размер на 1000 евро месечно;
  • Стипендията се предоставя за периода от 1 октомври 2020 до 28 февруари 2021 г. или от 1 март 2021 до 30 юли 2021 г.

За периода на стипендията одобрените кандидати следва да са свободни от преподаване и административни ангажименти и да се посветят изцяло на предложеното от тях изследване.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

  • Кандидатите да са български граждани и да имат защитена докторска дисертация;
  • Да са доценти или професори с научен стаж над 12 години след защита на докторската дисертация;
  • Да имат публикувани поне две авторски монографии;
  • Да владеят отлично английски език;
  • Наличието на международен опит и публикации в престижни научни издания са предимство..

РАБОТЕН ЕЗИК:Като международна организация с участие на учени от чужбина Центърът провежда основната част от научната си дейност на английски език. Доброто му владеене е съществена предпоставка за успешната комуникация между участниците в програмата и в провежданите семинари и дискусии. По тези причини избираеми са единствено кандидати с добро владеене на английски език.

КАНДИДАТСТВАНЕ: Документите за кандидатстване:

Те трябва да бъдат попълнени на английски език. Изпращат се по електронна поща на адрес: с тема на съобщението: Advanced Academia Fellowship

Краен срок за подаване на документите: 31 март 2020 г.
 
КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА:
  • високо качество на академичното портфолио и публикациите на кандидата; участие в международни проекти;
  • оригинален и иновативен изследователски проект със съществен принос;
  • предимство имат проекти с интердисциплинарен и/или сравнителен подход..
СЕЛЕКЦИЯ:

Изборът на стипендиантите на Центъра се осъществява от международен Академичен съвет въз основа на постиженията на кандидата и качеството на проекта. Най-високо оценените кандидати ще бъдат поканени за интервю на 22 и/или 23 юни 2020 г. Окончателните резултати ще бъдат оповестени през месец юли чрез електронни съобщения и на сайта на Центъра.

Академичният съвет си запазва правото в случай на равностойни кандидатури да даде предимство на кандидати, които не са били стипендианти в предходните пет години. Центърът не се ангажира да оповестява коментарите и оценките от селекцията.

За контакти:Димитър Димов, e-mail: , София 1000, ул. Стефан Караджа 7 вх. В ет. II
тел: 9803704; факс: 9803662

© 2009 ЦАИ. Всики права запазени.
България, гр. София, ул."Стефан Караджа" 7, вх.В, ап.23, тел.: (+359) 2 980 08 43; 980 37 04, факс: (+359) 2 980 36 62, e-mail:
Продукт на WF