ЦЕНТЪР ЗА АКАДЕМИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СОФИЯ

Центърът за академични изследвания София (ЦАИ) е независима институция с нестопанска цел, създадена за популяризиране на съвременни академични стипендии и сътрудничество в областта на хуманитарните и социални науки. Прочети повече »

Гостуващи лектори на ЦАИ

14 Март 2019

Проф. Бисера Пенчева ще изнесе публична лекция на тема: "Ефимерна виталност в средновековното изкуство: златен релеф, песнопение и евхаристийния обред" (на български език) на 14 март 2019 г. (четвъртък) от 17:00ч. в конферентната зала на CAS Sofia.

Лекцията предлага необичаен подход към понятието за „одухотворение" в предмодерното изкуство, разбирано не като реалистично пресъздаване и мимезис, а по-скоро като умението да се даде душа на изображението. Моята теза е, че това одухотворяване на средновековно изображение се постига чрез използването на пластични материали като злато и емайл, които под влияние на течението на времето и атмосферата в която са, променят своя образ. Нетрайният ефект от движещи се сенки и отблясъци предизвикват усещането за присъствие на Духа в материята. Песнопението и изпълнението на богослужебния ритуал допълнително засилват това сетивно преживяване на одухотвореност. Това изследване в крайна сметка разкрива един паралел между средновековния перформативен образ и съвременното инсталационно изкуство.

Бисера В. Пенчева е професор в катедрата „Изкуство и история на изкуствата" в Станфордския университет. Нейните изследвания върху средновековното изкуство включват изучаване на култа към Богородица във Византия, релефни икони и изследване на архитектурата, акустиката и ритуала в „Света София" в Константинопол.

Публикувала e три книги в Penn State University Press:
Icons and Power: The Mother of God in Byzantium (2006)
The Sensual Icon: Space, Ritual, and the Senses in Byzantium (2010)
Hagia Sophia: Sound Space and Spirit in Byzantium (2017)

Редактор е на сборника:
Aural Architecture: Music, Acoustics, and Ritual in Byzantium, (Routledge, 2018)


Лекцията се осъществява с любезното съдействие на Института за академични изследвания, Берлин / Wissenschaftskolleg zu Berlin.

 

 

 

© 2009 ЦАИ. Всики права запазени.
България, гр. София, ул."Стефан Караджа" 7, вх.В, ап.23, тел.: (+359) 2 980 08 43; 980 37 04, факс: (+359) 2 980 36 62, e-mail:
Продукт на WF